Úgy éreztem eljött az ideje, hogy a Hort és Hatvan közötti tanyáról elkobzott lovakat összeszoktassuk az "őslakossággal".

Kicsit félve neveztem meg a fiúknak a napot, mikor kezdjük a számomra mindig szorongással, félelemmel várt eseményt. Gondolom mindenki tuja a lovak között is, mint minden állatfajnál megvan a hierarchia. Azt azért tudnunk kell, öreg ló nem vén ló, ha a tét nagyságát nézzük. Az összeszoktatás nálunk úgy zajlik, hogy a belső nagy karámban maradnak az újoncok, az őslakosokból a legdominánsabb egyedeket általában kettesével beengedjük közéjük. Ez így megy napról napra, hétről hétre, míg mind az összes ló meg nem ismerkedik az újoncokkal. Hát nem mondom, néha égnek áll a hajam, szívem a torkomban dobog, mert annyira féltem őket, nehogy komoly sérülést okozzanak egymásnak, márpedig erre minden esély megvan. El kell mondanom, életem folyamán még ilyet nem igazán tapasztaltam, amilyet Bravó produkált, mert hogy már van becsületes nevük a horti lovaknak is! Bravó egy herélt (most már) Bizsu egy kanca, és Bingó is egy kanca. Amit még tudni kell róluk, mind hárman a kis ló kategóriának felelnek meg, feltételezem a felelősség nélküli szaporításuknak, és csikó kori tartási körülményeiknek köszönhetően. Az előzőeket csak azért ecseteltem így precízen, mert nyomós okom van rá, hogy miért is mondom azt, hogy borult a hierarchia a ménesemben, mely jelenleg 41 lovat számlál. Szóval Bravótól, ha hiszitek, ha nem mind a 40 lovam fél, mit fél, retteg!!! Úgy viselkedik velük kint a legelőn, mint egy nyájat terelő juhász, oszt, szoroz, szelektál, kancák ebbe a sarokba, heréltek abba…. Semmi cicó! És ez számomra érthetetlen, felfoghatatlan egy ló, aki inkább egy nagyméretű póninak felel meg, mitől képes erre… Nem tudom elképzelni mit látnak benne a lovak, kor ide, kor oda… Ez idáig egy 22 éves herélt volt a vezér, és egy 12 éves kanca, ahogy az indiánok mondták: „mindenki anyja” az irányító. Mióta Bravó kitette a patáját a legelőre minden összeomlott. Jó, természetesen tisztában vagyok vele, nem a méret a lényeg, de ez esetben akkor mi?!?! Most egy pár napig ezen morfondírozom, és próbálom megérteni. A fotók Bravóról és két sorstársáról magukért beszélnek.
 
 
 A horti lovak elkobzáskor:
 
 
 
 
 
 

 íme Bravó:

A bejegyzés trackback címe:

https://equusmenhely.blog.hu/api/trackback/id/tr163458670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PokerFacee 2011.12.14. 15:51:14

Kíváncsi lennék az örökbefogadható kutyusok és cicusok valahol megtekinthetőek?

equusmenhely 2011.12.29. 19:37:21

@PokerFacee: Köszönjük az érdeklődést, természetesen szerettel várjuk állatotthonunkban a hét bármely napján! Üdvözlettel: R.Éva
süti beállítások módosítása