Vendégünk van!

2011.11.18. 17:33

Úgy bizony! Még ha nem is olyan kedves vendég, de akkor is csak vendég! :)

 

Még pedig egy hatalmas bakkecske, ki vélhetőleg rajzfilmbeli rokonáról kapta a nevét: Mekk Elek. Csak ő Mekk nélkül, csak simán Elek. Tehát Elek a mai napon érkezett hozzánk, személyes invitálásomra, gazdája engedélyével, ki pár sarokkal odébb lakik. Szóval a menhelyen él 3 leány kecske, név szerint: Ircsi, Pircsi, és Mircsi. „Előző életemben” is volt kecském, szomszédaim nagy örömére, meg az enyémre.  Én szerettem őket, mert nagyon ciki tud lenni egy kecske, a tejéről nem is beszélve. A volt szomszédaim annál kevésbé értékelték őket, tuti mindent válogatás nélkül lelegelte2k ami átlógott hozzánk. Tehát Elek nálunk való látogatásának komoly oka van! Szeretném, hogy legyen tejük a leányoknak, és ahhoz bizony szükségem van Elekre…  Ircsi a saját kecském, Pircsi „kondérból ugrott ki” még időben, Mircsi akinek igen rossz természete van, egy másik állatotthonból került hozzánk. Most nem szeretném részletezni, mi is történt Elek és a 3 grácia találkozása után egy-két órával, mert nincs piros karikám, benne egy 18-as felirattal… Visszatérve a kecsketej fontosságára állatotthonunkban, hamar bebizonyosodott, a kecske tején minden állatot fel tudok nevelni.
A kecsketej gyógyító értéke már az ókorban ismert volt. Hippokrates az ógörög orvos gyógyszerként használta a kecsketejet különböző betegségekre. Már a 16. században Paracelsius természettudós és orvos, a kecsketejet nagyon értékesnek tartotta és a kecsketejsav különös gyógyító hatását hangsúlyozta. A kecsketej gazdag foszforban, kalciumban és nyomelemekben. Ezenkívül linol és lensavat tartalmaz, amelyet a test magától nem tud felépíteni, és még sorolhatnám, de nem sorolom. A kecsketej szinte minden állatfaj esetében is kitűnő orvosság. Abban az esetben, ha a csikónak dajkára van szüksége, a kecske ezt a szolgálatot is remekül ellátja, a kiscsikót életben tartja és felneveli tejével. Nos ezekért az értékes dolgokért van szükségünk a menhelyen erre a csodálatos kis állatra, mint a kecske. Rögtön eszembe jutott két mondás is a kecskékről. Az elsővel nem igazán értek egyet, miszerint: "a kecske a kórón is megél", vagy pedig: +szegény ember tehene". Elek előreláthatólag még egy ideig nálunk vendégeskedik, míg nem tesz eleget "feladatának". :) Tavasszal ígérem bemutatom Nektek, illetve Önöknek Elek vendégeskedésének következményeit, vagyis a kis gidákat. :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://equusmenhely.blog.hu/api/trackback/id/tr303394539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása