Táborfalvi lovak

2012.02.29. 21:27

Sajnos az elmúlt napokban is történt olyan esemény, ami borzolja a kedélyeket állatvédő körökben. Egy lótartó, aki olyan szinten kiéheztette a lovakat, hogy már nagy részük nem tudott lábra állni. Egy bértartott lovat már csak csörlővel lehetett felállítani, és feltenni a teherautóra. Beszéltem a ló tulajdonosával, aki bértartásban tartotta lovát azon a helyen, elmondása szerint régen járt a lovánál, mert beteg volt, és nem tudta, hogy ilyen nagy a baj. Ő értesítette az állatorvost, aki a helyszínen járt, és szembesült a lovak fizikai állapotával. Az állatorvos szerint, melyet telefonon történő beszélgetésünk alkalmával mondott nekem, volt egy fekete kanca, aki szintén nem tudott már felállni, de a bértartó hely tulajdonosa nem kért állatorvosi segítséget. Másnap reggel mikor visszatért a helyszínre a területileg illetékes állatorvos kíséretében, a fekete kanca eltűnt a helyszínről, a friss hóban lehetett látni, a nyomot, ahogy kivonszolhatták, vélhetőleg egy teherautóhoz, és elszállították ismeretlen helyre a lovat. A lótartóhely tulajdonosát, -és milyen az élet fintora- személyesen is ismerem, és sok-sok évvel ezelőtt ő hozta az alapítványba az öreg lovát, és soha többé nem nézett felé sem. Körülbelül 4 éve telefonon keresett, azzal, hogy nyitott egy lovardát, és kéri vissza Pentát iskolalónak, hát persze, hogy nem adtam az öreget. Szép sors várt volna rá is! A hatósági állatorvos szerint nincs ok a kobzásra. Hát egy kicsit elgondolkoztam, és nem igazán értettem vele egyet. Mert biztos, hogy ő is látta, és tudja, hogy két ló halt már éhen, és a többiek, kik még lábon állnak, a senyvesség határán állnak. Ezen való elkeseredésemben megtettem a lépéseket a történtekkel kapcsolatban Dr. Pallós Lászlónak, az ügy kivizsgálását kérve. A blog írása közben kaptam a hírt, hogy az Üllőre szállított ló elpusztult, és valószínű agyhártya gyulladása van. Egyébként talán lovas körökben talán ismerős a lótartó hölgy, aki nagyon szépen festi magát a lovas fórumokon, lovardájáról és lovas múltjáról. A neve Sidló Orsolya, mondhatom büszke lehet magára, sajnos sok hasonlóan lovakat tartó, és magára olyan büszke lótartóval együtt.

Barbinál itt járt a kovács, és ismét eltelt hat hét, biztatóan beszélt Barbi új patájának minőségéről, és talán a legközelebbi körmölés után már ki is mehet a karámba, persze csak is egy kisebb elkülönített részre. A kovács megerősítette információimat, miszerint a Zakuszka tanyás Andi abbahagyja a lómentést, elege lett az állatvédelemből. Hát kérem szépen, „merjünk nagyot álmodni”, de egy életre tegyük azt! És ezt most nagyon komolyan mondtam, hiszen érzem a súlyát, hogy nincs annyi lómenhely az országban, amennyire szükség lenne!
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://equusmenhely.blog.hu/api/trackback/id/tr34227314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jaz01 2012.03.04. 08:12:06

Mi az amiben segíteni tudunk? Kérlek írd meg!
Nagyon felháborító, hogy annyi korábbi napvilágot látott botrány után ilyen még létezik!

magichand 2012.03.04. 21:20:46

Minek kell történnie ahhoz, hogy egyszer egy általatok kihívott állatorvos kobzásra jogosítónak értékelje a lovak helyzetét, állapotát, körülményeit? Az nem elég, ha már 1-2 éhen hal, és látszik egy szegény pára vonszolódásának nyoma? Egy jó állapotú ló nem vonszolódik.
süti beállítások módosítása