Barbi, a hafi tortúrája

2011.11.05. 19:00

Barbi egy csodálatos természettel megáldott, egészen pontosan egy 9 éves Haflinger kanca lovacska. Csikó korában került állatotthonunkba, de sajnos már akkor a lovak sorsát szomorúan meghatározó betegséggel, melynek neve savós patairha gyulladás. Ezt a fajta betegséget genetikailag is hordozhatják a lovak, de a takarmányozás, tartási körülmények is nagyban befolyásolhatják kialakulását. Nos, Barbinál több állatorvos szakvéleménye szerint a vastagbél, illetve emésztési problémák miatt alakult ki. Évről, évre túl vagyunk sok fájdalmon, felszínes gyógyuláson, állandó gyógypatkó viselése mellett. A bokszfogságról nem is beszélve... :( Sajnos az elmúlt évek alatt olyan súlyossá vált a halmozott gyulladások miatt Barbi patabetegsége, hogy állatorvosunk azt javasolta, le kell venni Barbi patájának nagy részét, reménykedve abban, hogy az új lenövő pata, talán egészséges lesz. Választás elé állított, vagy a műtét, vagy Barbi patacsontja átmegy a patáján, és akkor el kell őt altatni. Elmondta a műtét menetét, ennek hatalmas költségét, hiszen a levágott patát, speciális összetételű anyaggal kell pótolni, hogy Barbi állni tudjon. Nem volt kétséges a választásom, pedig a gyógyulásra 60 % esélyt kaptunk, de legalább így volt 60% reményem. Az egész tortúrában az fáj a legjobban, sokszor nem tudom eldönteni, hol a határ, mikor kéne elfogadnom, hogy vesztettem, meddig áltassam magam, és higgyek, reménykedjek a gyógyulásban. Hisz a remény hal meg utoljára!!! És erre itt van Szilaj esete, állatorvosunk rá azt mondta, miután megvizsgálta, "Éva, ne kínozzuk, altassuk el", és én nem voltam rá képes, nem vitt rá a lélek, ahogy néztem haldokló, beteg testét a szemében láttam egy kis fényt, ami segített lelkemnek abban, hogy ne adjam föl, mert igen is van remény! És Szilaj nevéhez méltón gyönyörű csődör csikóvá fejlődött. Azt a szabadságot, amiben élt kiről elneveztem, nem tudom neki megadni, hiszen az már csak egy mese a mai világban élő lovaknak, ugyanúgy, mint ahogy Szilaj megfilmesített története. Szívből ajánlom felnőttnek, gyermeknek egyaránt e csodálatos film megtekintését, aki még nem látta volna.:)

Kicsit elkalandoztam Barbitól, na de visszatérve, komoly anyagi gondot okoz gyógyítása állatotthonunknak, de én reménykedem benne, hogy olvasóim között lesznek olyanok, kik segítséget nyújtanak nekünk Barbi mielőbbi gyógyulásához. Köszönöm a megértést, és köszönöm a támogatás bármely formáját az alapítványban élő állatok nevében!

R.Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://equusmenhely.blog.hu/api/trackback/id/tr613356587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása