Jön a rossz idő, és sokasodnak a bejelentések száma is a rossz körülmények között tartott lovakkal kapcsolatban. A héten ez volt a második, pedig még csak kedd volt. Édes Istenem, mi lesz télen?!?! Elhivatottságomnak és lelkiismeretem piszkálásának köszönhetően elindultam rögtön Boldogra. Hát mit ne mondjak a helyiség nevével ellentétben 16 boldogtalan lovat láttam egy sötét istállóba zárva. Rendezett porta, karám, és egy műanyag ló fogadott bennünket. Hát viccet félretéve ő volt az egyetlen a területen aki úgy nézett ki, mint egy jól tartott ló. Régi ismerőst üdvözölhettem a lovak tulajdonosaként, no nem az ő lovaival kapcsolatban ismertem, hanem a hatvan és Hort közötti lovak elkobzása kapcsán. Most is bejelentés alapján mentünk ki a helyszínre, miszerint alultáplált, sovány, ápolatlan lovak élnek ott. Ahogy a tulaj kinyitotta az ajtót, azonnal megcsapott az ammónia torkot kaparó szaga. A lovak csak némán álltak saját trágyájukban, érdektelenül, közömbösen néztek rám, mint műanyag társuk odakinn az esőben. Fájó szívvel sétáltam végig a bokszok előtt, és végig az járt a fejemben, az ilyen ember miért tart lovat, miért adatott meg neki az érzés, hogy elmondhassa magáról neki lova van?! Megkérdeztem tőle, miért tart ennyi lovat, mert talán ha kevesebb lenne, akkor jobb körülményeket tudna nekik biztosítani. Azt felelte, úgy szereti őket, mint a családtagjait... Na de kérdem én, akkor a gyerekeit is egy sötét sufniba zárva száraz kenyéren tartva szereti?! Szó szót követett, természetesen a lovaknak sem útlevelük, sem a három évente kötelező vérvételt igazoló okmányaik sem voltak meg. Elgondolkodtam azon, hogy vajon Magyarországon semmilyen hatóság sem ellenőrzi az állatok védelméért meghozott rendeletek betartását?! Ezek szerint nem igazán... Kíváncsi lennék rá, hogy a hatósági állatorvosok, akik megyék szerint vannak beosztva, vajon mit kezdenek a lelkiismeretükkel ha ókor ókor ilyen állattartó területekre tévednek és mégsem jelentik be, mikor többek között ezekre a feladatokra vannak beosztva.

A magam részéről megteszem a feljelentést, aztán lesz, ami lesz...

 

 első, hát igen.... 

 igen... 

Igényes lovas bálamadzagos megoldása...

 El kéne egy kötőfék csere, úgy látom igen nagy a ló fejére, szerintem igen csak balesetveszélyes egy rosszul sikerült állvakarásnál.

Képeket szeretnétek? Tessék itt a többi, amit a bejelentőtől kaptam. Készültek: 2011.október közepén

Amit Ti küldtetek nem teszem fel ámításnak, amit én láttam azt a képek igazolják.

A bejegyzés trackback címe:

https://equusmenhely.blog.hu/api/trackback/id/tr553332054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alonso05 2011.10.28. 20:13:57

Kedves ... !
Egyből bele is vágok a közepébe, ha nem bánod. Kezdem azzal, hogy a jól megfogalmazott szövegből kiragadok pár szemet szúró mondatot. "Hát mit ne mondjak a helyiség nevével ellentétben 16 boldogtalan lovat láttam egy sötét istállóba zárva." 16 boldogtalan ló? Sötét istállóba zárva? Azt hiszem eltévedtél, Kedves. A probléma ott kezdődik, hogy az istálló nem sötét. 3 ajtó van, ami rendszeresen nyitva van. + van világítás(ha feltűnt), mind az istállóban, mind a nyergesben. "A lovak csak némán álltak saját trágyájukban, érdektelenül, közömbösen néztek rám, mint műanyag társuk odakinn az esőben." És most visszatérnék a 16 boldogtalan lóra... Kedves blogbejegyző! Szerinted amikor szakad az eső, nem az az ésszerű, hogy a lovak bent vannak az istállóban? "Némán álltak..." Tudnak máshogy állni? Kérdezem én. Nem viháncolnak nulla-huszonnégybe. Nem fognak non-stop nyeríteni. Miért tennék? Hozzáteszem maga a mondatod értelmetlen. "Azt felelte, úgy szereti őket, mint a családtagjait..." IGEN. Ez így van. "A magam részéről megteszem a feljelentést, aztán lesz, ami lesz..." VAGYIS?
Egy pár saját gondolat: Ezek a lovak rendezett, normális körülmények között vannak tartva. Rendesen kapnak enni, inni és biztosított számukra és hatalmas legelő. Nem tudom, hogy mit találtál 16 boldogtalan ló alatt. A lovak nem alultápláltak, nem soványak és nem ápolatlanok. Csak azokat a lovak kerülted a szemed elé amelyiknek a testalkata és fajtája miatt látszik ki néhány bordája? Esetleg nem tűnt ki a tömegből 4 szürke ló, amibe nem lehetett belekötni? Csak nem? A többibe sem lehet, de csak a 4 szürkét hozom fel inkább példának... A "sötét" istállóba menvén, nem találkoztál egy nagy-nagy abrakos ládával? Csak nem? Nem láttad a több tucat szénabálát a tanya területén? Csak nem? Elkerülte a figyelmed a hatalmas legelő? Honnan szűröd le azt, hogy boldogtalanok a lovak? Egy alkalomból aztán tényleg ki lehet venni, hogy mi a helyzet valójában.
Azt hiszem ennyi elég lesz egyszerre. Üdv,
...

Boldog lovas 2011.10.28. 21:10:25

A -Boldog lovas- nem CSAK azt jelenti,hogy BOLDOGRA járok lovagolni, hanem azt is, hogy BOLDOGAN járok oda, jól tartott BOLDOG lovak közé, akiknek nem szomorú hanem gyönyörű a szemük. Felháborítónak tartom, hogy magát elfogulatlan szakembernek beállító valaki egy látogatás után valótlanságokat dobjon ki a világhálóra. Én, aki rendszeresen oda járok, tudom, hogy a lovak jó körülmények között jól vannak tartva. Nem a kétnapos esőzés után, közepette kellett volna az állítólagos bejelentésre (ugyan milyen rosszakaró tehette azt ? Névtelen volt legalább ? A gerinctelenek úgy szokták !) kivonulni és szándékosan olyan beállítású képeket készíteni (ha ugyan ott készültek), amelyek elferdítik a valóságot. A tanyán hatalmas méretű legelő van. Az istállóban a boxok megfelelnek az előírásoknak. A lovak megfelelő mennyiségű táplálékot kapnak. Óhatatlan 1-1 kisebb elszenvedett sérülés, de azok is megfelelően vannak kezelve. Feltennék egy kérdést kedves állatvédő szakértő: Ön szerint vágóhídra nevelődnek ezel a lovak, hogy túl kell etetni, el kell hizlalni őket ? Vagy eszébe jutott e, hogy a lovaknak fajtájuktól függően messze nem biztos , hogy duciknak kell lenniük ?
Nos: remélem a tanya tulajdonosa is megteszi feljelentését Ön ellen-hitelrontásért, rágalmazásért, magánlaksértésért.

dokihuszar 2011.10.28. 21:51:53

Szarházi equsmentő! Te állatvédők szégyene! Aki első felütésre a kákán is csomót talál! Te kielégítetlen senkiházi! Az előttem szólók pontosan leírták mire számíthatsz (akár a bíróságon is). Jogosítványok nélkül intézkedsz, csak mert valaki felbérelt? Aki még a mentett???? állatainak is az interneten gyűjt ennivalót? Ülj be marhagyorsan egy sarokba és gondolkodj el a semmirevaló sorsodon.

egy suttogo 2011.10.28. 23:39:31

Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz. Plusz:
Egy: egy ló nem attól boldog, avagy sem, hogy épp kéznél van-e az útlevele.Ugyanez áll a három évenkénti vérvételre is.
Három: mutass nekem egy lovardát, ahol a lovak a boxban nem csendesen, némán állnak, hanem állandóan nyerítenek, dobognak - és a többi. Ha utóbbit csinálnák, az lenne csak igazán a feltűnő, tekintve, hogy növényevő, csendes, menekülő állatok. Vagy rosszul tudom? Esetlen Ön nincs vele tisztában? A szomorú szem pedig pusztán belemagyarázás. Kérném a továbbiakban a költői vénát nem ilyen lírai mesékben alkalmazni. Köszönöm.
Négy: persze hogy a boxban voltak, esett. Ha a gazdájuk neaggyisten olyan felelőtlen lett volna, hogy kiengedi a lovakat, két mozdulat után lehetett volna hívni az állatorvost, mert elcsúsznak a sárban. Ha valamelyik megsérül, lesántul, meghúzódik stb. maga fizetné az állatorvosi költségeket? Ember, legyen már ennyi esze, ha már annyira ért a lovakhoz! Miért nem mert kimenni személyesen a saját két lábán abba a karámba, amelyikbe a lovakat kihajtotta volna? Netán mert elsüllyedt volna, t'án el is csúszik???
Öt: az istálló nem sötét, max ha teljesen be vannak csukva az ajtók és alkonyodik. Huzatban begyullad a szemük. Szellőztetve van, nappal állandóan nyitva van az ajtó - mindkettő - bocsánat: három nagy ajtó van, por egyátalán nincs.
Az istálló, a boxok, és a karámok is megfelelnek az EU állattartási előírásainak, állatorvos rendszeresen jár ki.
Megtette a feljelentést? Ehhez csak gratulálni tudok... :S ellenben szívesen küldök fényképeket a nap minden szakából, az összes lóról, és teljes mellszélességgel kiállok a tulajdonos és a lovak mellett. Pláne, hogy néhány hónapja az én lovam is ott lakik, és bevallom, még sehol nem érezte ilyen jól magát, mint itt, sosem volt ennyire kiegyensúlyozott és nyugodt. Én nagyon szeretem az állatokat, viszont egyre jobban áll a szőr a hátamon, ha meghallom az állatvédő szót. Köszönöm, hogy ezt is megtapasztalhattam!

equusmenhely 2011.10.29. 12:58:20

Kedves Alonso05, Boldoglovas, Dokihuszár, Honestly, Suttogó!

Nos megfogadtam a tanácsot, habár nem a sarokba, hanem a gép elé ültem. A Boldogon tartott lovakkal kapcsolatban lakossági bejelentésre mentem. És tudjátok, "nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja"...:) Imádom az ilyen, és hasonló mondásokat, feltételezem ti is, hisz oly szép ízes, magyaros stílust választottatok véleményetek megfogalmazására. Higyjétek el nem szívesen teszem, mert újra és újra bebizonyosodik számomra némely helyeken a magyarországi lótartás kultúrája. Sem mint magánembernek, sem mint állatvédőnek nem tetszett a lovak látványa, soványak, ápolatlanok voltak. Alattuk alom helyett a saját trágyájuk, széna egy szál se, ha jól emlékszem kora délutáni időpontban jártam arra, úgy érzem ilyenkortájt már illő lenne a lovaknak vagy kint a karámban lenni, vagy tiszta bokszban álldigálni szénával ellátva. Az egyedi jelöléssel kapcsolatban egy ló útlevelet sem tudott felmutatni a tulaj. A három évente KÖTELEZŐ vérvétel 2006-ban történt. Resequin vakcinázás utoljára 2009-ben volt, a veszettség, féreghajtást igazoló dokumentumokról már nem is beszéljek... Tudjátok én mint "szar állatvédő" ezeket a dolgokat is fontosnak tartom a felelősségteljes állattartás mellett! Az állatokkal kapcsolatos felelősségteljes állattartásról szóló törvényeket megtaláljátok az interneten, és utána ti üljetek be a sarokba gondolkozni... Végül is a hely rendezettsége, miliője, mely jó hatással volt rám és a tulajjal való beszélgetés alapján szerinte is vannak hullámvölgyek az ember életében, amit legmesszebbmenőkig meg is értettem. Megbeszéltük, hogy rendezi a lovakkal kapcsolatos állategészségügyi elmaradásokat, és talán kijön a hullámvölgyből mire legközelebb találkozunk. Nem is tettem lépéseket, mert bíztam benne, hogy ez így is lesz. Nem általánosítok, de a Magyar hagyományőrzés némely helyeken arról szól, hogy a ruha és a kard fényes, a ló szaros és sovány...
Most pedig egy kicsit a ti stílusotokban folytatom: KURVÁRA leszarom a rosszindulatú bunkó megnyilvánulásotokat! A helyett, hogy nekem osztjátok az észt, megfognátok a villát, lapátot, lópucolóeszközöket! Az elmúlt 15 év alatt számomra is bebizonyosodott nem erre az útra kellett volna lépnem, hogy mások által leamortizált, tönkretett lovakat mentsek, menedéket adva nekik sok ember közömbösségétől és a vágóhídtól. Uram bocsáss, állatszerető emberek adó 1%-ának a segítségével. Talán akkor nem láttam volna már annyi szenvedést, és kínt a lovak szemében az évek alatt... Úgyhogy a harcot felveszem az ilyen fajta támadások, és magukat lószerető embernek tartók ellen. Csak úgy mellesleg, a kutyások mennyivel különbek ezen a téren is, mint némely lovas. Ők összefognak a kidobott és megkínzott kutyákért és támogatják a kutyamentők elhivatottságát!
Most így a végére érve kellemetlen levelezésünknek én továbbra is ezen az úton járok elhivatottságomhoz méltón, igyekszem felszámolni az olyan lótartó helyeket ahol a lovakat nem a hozzájuk méltó körülmények között tartják. Természetesen a Magyarországon érvényben lévő állatvédelmi törvények, és a megfelelő hatóságok segítségével. És a hozzászólások bunkó stílusa miatt fontolóra veszem a becsületsértés határait túllépő kedves levelező partnereim feljelentését. De lehet alszom rá egyet, és még erre sem tartom őket méltónak.
Kedves Suttogó, hát még te is félted a lovad az esőtől, hát mit tanultál te?!
Ezzel a levéllel be is fejeztem a veletek való kommunikálás e fajta módját!
MINDEN ÉRDEKLŐDŐT SZERETETTEL VÁROK A BOTTYÁN EQUUS ÁLLATOTTHONBAN! ÉS AKI LÓSZERETŐ EMBER KÖZÜLETEK, ÉS TÁMOGATNI SZERETNÉ A MENTETT LOVAKAT, ÉS KUTYÁKAT CSAK TESSÉK, ADÓSZÁM: 18694538-2-13 :))

egy suttogo 2011.10.29. 14:48:55

Ahamm, ja. Csak hogy én még nem végeztem. Az összes állat papirja megvan. Oltva rendesen vannak, vérvételezve szintén. Ettől függetlenül ma megérkezik az állatorvos és ellenőriz mindent. Tudom, hogy bejelentésre jöttél ki, azt is tudom, hogy milyen fényképek alapján, és mindketten tudjuk, hogy azok a fotók torz és szándékosan elferdített képei a valóságnak.
"......mások által leamortizált, tönkretett lovakat mentsek, menedéket adva nekik sok ember közömbösségétől és a vágóhídtól....." ez az a mondatod, amelyet mindannyiunk érdekében jobb, ha meg sem hallok.
A hagyományőrzéshez jelenleg annyi köze van a helynek, hogy ott parkol egy felmatricázott lószállító, de ha zavar. szivesen eltávolitom a teherautó oldaláról a feliratot.
Nem az esőtől féltem a lovamat, ha figyelmesen olvastál volna, akkor fel is fogod, hogy a csúszóssá vált karámban előfordulható komolyabb sérüléstől. Ugyanígy az összes többi lóra is igaz. De valami oknál kifolyólag te magas sem mentél ki eső után a karámba, nem igy van?
Innentől kezdve csak egyetlen egy kérdésem van mndenféle él nélkül, nyíltan és egyenesen: ha mindent megbeszéltél ottjártadkor a tuajdonossal, minek kellett ezt a lírai felhangú, szánakozást keltő, lejárató kampány érzetű cikket ide publikálnod? Pláne milyen jogon keverted bele a tulajdonos családját? Te mint állatvédő, nem a megoldást kellene keresned az ilyen rossz szájízt keltő költemények publikálása helyett?

egy suttogo 2011.10.29. 14:50:27

Küldök én is fotókat, felraknád?

Alonso05 2011.10.29. 15:12:36

Hagy szóljak hozzá egy kicsit a Te igen kedvesnek mondható stílusodban: KURVÁRA nem igaz az amiket összeírogatsz! Valóságalapja egyáltalán nincsen a dolgoknak. Könnyű úgy beállítani egy-egy fényképet, hogy direkt az oldalát és a csípőjét fényképezed a lovaknak, sőt alulról, hogy még inkább a valóság elferdítése látszódjon. Inkább nem ragadok ki holmi szedett-vetett baromságot a mondanivalódból. Tudnék minden mondatodra írni valamit, de nem szándékozom regényt írni. Még egy kis szösszenet a végére: 3 éve vagyok ott, szerintem jobban tudom, hogy mi a helyzet! + Valószínűleg nálatok minden tiszta patyolat és ragyogás, a lovakon egy seb sincs mert nem társas állatok és véletlenül sem engeditek őket össze. Sőt! Naponta 5269716-szor adtok nekik enni, nehogy véletlen egyetlen bordája még csak ki se látszódjon szerencsétlen állatnak. UGYE? Azokra a dolgokat pedig remélem elolvastad amiben megcáfoltuk az általad leírt, igaznak mondott dolgokat. A 3 ajtóról, a világításról, az abrakos ládáról, a legelőről...

Ui.: Szívesen küldök neked képeket a boldogan legelésző lovakról, arról hogy foglalkozva van velük és arról milyen jól érzik magukat. Érdeklődésed jelezd egy email címmel és azonnal küldöm a képeket. Csak, hogy legyen mit felmutatni amikor azt magyarázod, hogy nincs igazad!

Boldog lovas 2011.10.29. 16:34:42

Kedves .. equusmenhely....néven író ismertlen állatvédő. Mivel nem ismerem Önt és Ön sem engem, megtiszteltem azzal, hogy nem tegeztem le. Leírtam a véleményemet, szerintem nem kifogásolható stílusban. Ezt a véleményt továbbra is fenntartom, mivel heti több alkalommal járok a tanyán. Az, hogy Ön kedvezőtlen időjárás közepette tette tiszteletét és egy látogatás után ítél-felelőtlen dolog. Talán meg kellet volna ismételnie, többször kellett volna meggyőződnie.Jobban át kellett volna gondolnia azt is,hogy mit is ír le. Nem lett volna szabad belekeverni a családot és azt a bizonyos szárazkenyeret. Ön művelt embernek tartja magát ugye ? Akkor ezt hogyan is merészelte? Emiatt szégyellje magát és mostmár én is azt mondom, hogy üljön vissza a sarokba gondolkodni. Legyen szíves leszállni a magas lóról és átgondolni annak a bizonyos hitelrontásnak a következményeit. Ezt most nem jogi, hanem emberi oldaláról kell értelmezni. Ha Ön korrekt ember, akkor legyen szíves feltenni azokat a fotókat is, amelyek az év 365 napjából nem azon az 1 napon, hanem a maradék 364-en készültek és az Ön rendelkezésére bocsájtunk. Talán ezzel enyhíteni tudná a hitelrontás tényét.

Boldog lovas 2011.10.29. 18:23:34

@Alonso05: szerintem,ha ide küldöd célba ér: info@bottyanequus.com.
Bér kétlem,hogy van olyan korrekt,hogy a torzított képeik mellé felteszi.

Alonso05 2011.10.29. 19:23:03

Küldtem egy pár képet a lovak valós helyzetéről és arról, hogyan is néznek ki valójában! Remélem díjazni fogod és felteszel belőlük párat -> bizonyítva: minden egyes szó hülyeség amit leírtál!

vilcsek 2011.10.29. 22:15:45

Kedves boldog Lovasok Boldogon!

Először is egy rövid bemutatkozás:
Rédei Éváéknak a múlt év tavasza óta rendszeres önkéntes segítjője vagyok. Elsősorban a honlap híranyagának frissítését, valamint az általuk szervezett állatvédelmi rendezvények népszerűsítését, hirdetmények, állatvédelmi cikkek szerkesztését, szórólapok szétosztását lovas rendezvényeken tekintem feladatomnak,a marketing munka ezen részével igyekszem segíteni állatvédő tevékenységüket. Ezt a rövid bemutatkozást azért tartom fontosnak, mert úgy gondolom, hogy elkötelezettségem, és a szabadidőmben felvállalt állatvédő munkám, valamint a lovak között , s elsősorban a természetes lóidomítás és lóhozállás területén szerzett ismereteim alapján joggal szólhatok hozzá a fenti témához, bár a boldogi lovardához csupán annyi közöm van , hogy a volt lovas edzőm, akinek lovas tudását, lószeretetét tisztelem, ott folytatja munkáját és ezért hónapokkal ezelőtt egy rövid látogatást tettem Boldogon amikor sajnos vele nem tudtam találkozni. Viszont azt neki akkor e mailben őszintén megírtam, hogy az ottani állapotok, főként az állattartási kultúra, a higiénia hiánya nagyon elkeserített. Egyszóval akkor és ott azt gondoltam, hogy ha lovam lenne, biztos, hogy nem ott tartanám. Mivel azonban egykori edzőm megnyugtatott, hogy pár hónap múlva egészen más körülményeket fogok ott találni, mert nagyon elhanyagolt állapotban vették át a területet és időbe telik amíg rendbehozzák, abban maradtunk, hogy majd a nyár folyamán ismét ellátogatok Boldogba. Sajnálom, hogy erre végül nem került sor miattam. Annál is inkább megdöbbentett, amit Rédei Éva a látogatásáról írt. Mivel én nem voltam vele,így nem is a leírtakhoz szeretnék hozzászólni, inkább egy kicsit tágabb értelemben fűznék a dologhoz megjegyzést. Az szomorít el, hogy mennyire el tudnak szabadulni az indulatok ha kritika ér bennünket, pedig nyilván mind a lovasok, mind pedig az állatvédők a legjobbat akarják az állatoknak ,csak hát mint ahogy minden más területet, a lovak tartási körülményeit is ahányan vagyunk, annyi szemüvegen keresztül nézzük. Az is elgondolkoztató, hogy miért szidjuk az állatvédőket, miért nem hiszünk a tényeknek? Nyilván tájékozódik és hallgat híreket mindenki, s tudja, hogy milyen alacsony az állattartási kultúra Magyarországon és mennyire nem működnek az állatvédelmi törvény előírásai. Inkább összefogás kellene és nem széthúzás, főként a lovasok között, hiszen a lovak helyzete az állatvédelmen belül különösen elkeserítő, ezt mindenkinek látni kell, aki nem csak a saját lovával törődik, hanem tovább is néz. Én már második éve sokat tanulok a lovak természetes tartási körülményeiről, életmódjáról, testbeszédéről,s nyilván sokmindenben eltér a véleményem a többségétől. Mégis hiszem, hogy a legtöbb, amit a lováért megtehet az ember, az az, hogy hagyja a lovat lónak lenni! Például véleményem szerint nem veszik tragédiának a lovak, ha esőben kint kell lenniük a szabadban,s a sár a patáknak kifejezetten jó, mivel a legtöbb pata ki van száradva. Egyébként sincsenek még kemény minuszok. Viszont ammóniagőzben, trágyalében ácsorogni, azt nyilván nem díjazzák szegények, csak hát mit tehetnének a rácsok mögött? Nem indulhatnak levegőzni! A válaszuk a talán hosszú idő után kialakuló súlyos patabetegség vagy kehesség, s ezeknek a betegségeknek a kezelése pedig ténylegesen tetemes állatorvosi költséggel jár, erről is tudnának mesélni az állatvédők, hiszen ők fizetik ki azokat a költségeket amelyeket a ló egykori gazdájának kellett volna. Egy egy ilyen kezelés nyilván még több pénzbe kerül, mintha a ló a karámban "elcsúszik", amin jót mosolyogtam, mivel ez tipikus városi lovasszemléletből eredő félelem, főként a versenylovasok félelme. Ne vigyük ki a természetbe ahová való, nehogy megfázzon, megsérüljön, besározódjon!
Annak a lovasnak aki látatlanul cimkézte fel az őrbottyáni lómenhely lovait,csak azt tudom tanácsolni, , hogy bármikor látogasson el Rédei Éváékhoz Őrbottyánba akár bejelentés nélkül is és láthatja, hogyan kell kultúrált körülmények között lovakat tartani. A lovak egész nap legelőn,igen,LEGELŐN vannak, együtt, ménesben, ahogy azt ősi ösztöneik diktálják. A legelőn mindig van friss széna és friss víz. A beteg lovak karámban töltik a napjaikat, s éjszakára pedig az összes lovat a naponta kitakarított, gazdagon alájuk almozott, levegős istállóba vezetik . Ammóniaszagot, trágyalé szagát én ott még soha nem éreztem ! Mentségére legyen mondva, hogy ha Rédei Éva erősen fogalmazott is, joggal tette, mert ők önmagukkal szemben is nagyon igényesek az állattartási körülményeket illetően, tehát másokkal szemben is azok.Ezen felül tegyük szívünkre a kezünket, hányan mennénk félvad lovakat menteni az életünk kockáztatása árán is azért, hogy megmentsük őket a kegyetlen gazdáik okozta szenvedésektől? Hányan vívnánk szélmalomharcot a hatóságokkal?Azt hiszem, hogy nem sokan! Én meg arra kérem a boldog lovasokat, hogy mielőtt szitokkal illetnék az állatvédőket, ezen gondolkozzanak el.
Még novemberben szeretnék ellátogatni Boldogra, nem inkognitóban, hanem először megbeszélem az időpontot Anitával és megkérem, hogy kísérjen el és mutassa be nekem a területet és lakóit.

Üdvözlettel: Vilcsek Adrienne

equusmenhely 2011.10.29. 22:32:06

Nagyon sok féle istállóban, szabadtartású helyen jártam már életem és egyben munkám során. Tisztában vagyok azzal, egy ló boldogsága nem azon múlik, hogy milyen puccos istállóban tartják. Érzéseim szerint attól függ a boldogsága, ami márpedig egy lónak is jár, hogy milyen érzelmű emberek veszik körül, és ha szerencsés, akkor olyan emberek veszik körül, akik jártasak a lovak világában és elfogadják azt. Gyermekkorom emlékképeiben nem emlékszem arra, hogy sovány lovakat tartottak volna a régi parasztemberek, (márpedig egy sodrott ló is lehet sovány, ha ne talán valaki a ló fajtáján akadna fönn) a napi munka után a megfáradt lovak szénaillatú istállóban, friss szalmán gyűjtöttek erőt a következő napra. Sajnos sok lónak a mai világban ez nem adatott meg. Talán az egy más világ volt a lovaknak. Jártam verseny istállóban, Felsőpakonyban Deák Györgynél, ahol a lovakat (maradjunk a „boldog” szónál) igen is boldognak láttam. Szépen ápoltak, fényesek, érdeklődők voltak telivér alkatuknak megfelelően. Ott éreztem ez az a hely, ahol nem csak a versenyzésről, lovaglásról szól a lovak élete. A lovak általános sorsa, hogy megtanulják állati ösztönviláguk mellett elviselni egy olyan faj jelenlétét, mint az ember. Képesek lennének nélkülünk, az ember nélkül is élni, és életben maradni, ha nem vettük volna el tőlük életterüket. Ha felismerjük, hogy az állatok sok mindent másképp csinálnának abból mi emberek is tanulhatnánk, ha megteremtjük és fenntartjuk állatbarátainknak a számukra természetes környezetet és a szabadságot, ha gazdájuk helyett társukká válnánk, ha emberhez méltón megosztozunk velük a bolygón, akkor mesébe illő módon elénk hoznák rejtett kincseiket. Mellesleg Rédei Éva vagyok a Bottyán Equus Menhely alapítója, aki eddig nem tudta volna elnézését kérem!

vilcsek 2011.10.30. 09:48:49

Kedves Suttogó!
Az alábbi mondatodhoz fűznék néhány megjegyzést:
Négy: persze hogy a boxban voltak, esett. Ha a gazdájuk neaggyisten olyan felelőtlen lett volna, hogy kiengedi a lovakat, két mozdulat után lehetett volna hívni az állatorvost, mert elcsúsznak a sárban. Ha valamelyik megsérül, lesántul, meghúzódik stb. maga fizetné az állatorvosi költségeket? Ember, legyen már ennyi esze, ha már annyira ért a lovakhoz! Ne haragudj, de amit írsz az elég nagy naivitást jelez. A félrideg tartásban tartott lovak általában be sem mennek fedett helyre az esőben. Ahhoz már elég cudar időnek kell lennie, hogy menedéket keressenek.
Javaslom, hogy olvass sokat a természetes lótartásról, nézd meg a vaquero videókat, beszélj olyan lovasokkal akik félrideg tartásban tartják a lovaikat. (a rideg tartással én sem értek egyet, mivel lovainkat éppen úgy kiszakítottuk a természetből mint saját magunkat, sajnos többnyire nem tenyésztjük, hanem szaporítjuk őket felelőtlenül, s így az ellenállóképességük már nem mérhető össze a vadon élő társaikkal, ahol működik a kontraszelekció. Nem is beszélve, hogy Magyarországon talán egyedül a Hortobágyon van elég tér a számukra ahol eleget mozoghatnak. Viszont az, hogy ha esik az eső, fúj a szél, stb. akkor a lovaknak a boxban a helye, az szerintem eléggé emberközpontú, önző, s téves álláspont. Nem vitatkozni szeretnék veled,vagy meggyőzni, hiszen szíved joga a lovadat úgy tartani, ahogy jónak látod. Csak addig ne ítélkezz, amíg nem tájékozódsz arról, hogy esetleg más helyes lótartási kultúra is létezik. Akkor éppen oda jutsz, amit Rédei Éva levelében kifogásolsz.

Üdv. Adrienne

wicza 2011.11.03. 11:45:22

Szervusztok!

Úgy gondoltam, hogy nem fogok beszállni ebba a "csatába", de végül is meggondoltam magam.
Anita@ (egy suttogó)
Amit Adrienne írt azt alá kell támasszam.
Nyár elején felmerült, hogy Boldogra költözik a két csikóm. Emlékeim szerint legalább 3 alkalommal jártam ott, hogy felmérjem a lehetőségeket. Mikor először jártam ott úgy gondoltam, hogy jó átmeneti megoldás lenne oda vinni a lovaimat, mert bár nem teljesen felel meg az elvárásimank a hely, de elfogadható. Azonban már akkor megemlítettem neked, hogy erősen kifogásolható a lovak patájának az állapota - ez sejtet valamit arról, hogy a tulaj mennyire rendszeresen figyel a lovaira. Remélem ez azóta megoldódott.
Második alkalommal beszéltem a tulajdonossal is. Ekkor már felgyulladt a fejemben egy piros, figyelmeztető lámpa. A tulajdonos szép szavai és azon belül megbúvó apróságok emlékeztettek valakire, akit mindketten ismerünk és akiről jól tudjuk, hogy esetében a valóság és a látszat mekkora különbséget tud mutatani. Mivel nem ismerem kellően a boldogi tulajt, ezért nem gondolom, hogy túl mélyen össze szeretném hasonlítani az említett másik telepvezetővel (ahol egyébként idén szintén jártak Rédei Éváék - okkal). Maga a boldogi tulaj mondta nekem - és ez villantotta fel bennem a risztó lámpát - hogy bizony HA a traktor nem tud mozogni, HA nagy eső van, HA ez, vagy HA az ... akkor elképzelhető, hogy nem tudják kivinni a trágyát és bizony a lovakat sem engedik ki a karámba. Rá is kérdeztem, hogy mi van akkor, ha mondjuk 3 napig esik??? Erre nem nagyon mondott semmit. Számomra nem elfogadható, ha egy istállózott ló esetében előfordul, hogy nem mindennap van takarítva az alom alatta. Ahogy az sem, hogy egy ló a sár miatt szobafogságra legyen ítélve. Had döntse el az állat maga, hogy akarja-e a sarat vagy nem. Ismerve lovasképzettséged szintjét, felteszem, hogy te is jól tudod, hogy a ló egyensúlyérzete alapvetően sokkal jobb, mint az emberé, ráadásul annál jobb lesz, minél többféle talajon gyakorolhatja szabadon a mozgást. Ha egy vasalatlan ló puha sáron elcsúszi, abból nagy valószínűséggel semmiféle komoly baja nem származik - tapasztalatból beszélek. Összeszokott lóállománynál, mint amilyen a boldogi is, viszonylag ritka a pánikszerű kergetés-menekülés. Márpedig, ha nem pánikszerűen menekül egy ló, akkor nagyon is jól fel tudja mérni, hogy melyik lába hol van és milyen talajon jár - feltéve ha van lehetősge megtapasztalni a különböző talajviszonyokat. Vagyis lehet, hogy az első 1-2 alkalommal még viháncolna véletlenül a sárban, de a többediknél biztosan nem jutna ilyen eszébe. Ez a lovasnak is hasznos, hiszen ilyen tapasztalásokkal a háta mögött terepen is biztosabb léptűvé válik egy ló, mert nem hülye és vigyáz magára ;) - ezt is tapasztalatból mondom.
Amikor harmadszor jártam nyár elején Boldogon, akkor éppen az istállóban voltak a lovak - holott az időjárás, vagy az időpont ezt egyáltalán nem indokolta volna. Az istállóajtók nyitva voltak, mégis ammónia szag volt. Tagadhatataln, hogy a saját lovad alatt rendesn volt almolva, de a többiről ez nem volt elmondható. Az egyikük láthatóan nem friss keletű légzési nehézségekkel küzdött, neki különösen megterhelő lehetett a szabadlevegő heyletti bezártság. Az egyik boxba egy kiskutya volt bezárva, valami elképesztő mennyiségű kutyaszar közé, víz nélkül - remélem azóta ott is rendszeres a takarítás.
Többek közt ezek miatt döntöttem úgy, hogy a lovaim nem Boldogra költöztetem.
Azt sem akarom viszont eltagadni, hogy a lovak többségének tápláltságán (nyár elején) nem láttam kivetnivalót. A nekik adott széna - amikor láttam - jó minőségű volt. A boldogi lovak valóban nyugodtak, jó természetűek. Egészen biztosan van a boldoginál sokkal rosszabb hely is.
Azt sem akarom letagadni, hogy ahol most vannak a lovaim - bár igen magas színvonalú a szolgáltatás, a trágyázással kapcsolatban bizony itt is vannak nehézségek. Rendszeres, hogy magam ragadok szerszámot és orvoslom a hiányosságokat a lovak érdekében, mert a lótulajdonosnak felelőssége a lovai jól-léte - kisbabaával a hátamon szoktam szart szedni az etető környékén és a legelőn. A lótartásnak ez a legmunkaigényesebb része. A megfelelően kialakított félrideg tartás jelentősen csökkenti a napi trágyázással kapcsoaltos munkák esetleges elmaradásából adódó negatív következményeket - merthogy félrideg tartásnál is kell(ene) naponta foglalkozni a kipottyantott lótrágyával!

A Bottyán Equus lovardájában példa értékű a lovak tartása. Nem vagyok az istállózott lótartás híve, de ha valahogy el tudom fogadni, azt csakis úgy, ahogy a Rédei Éváéknál látom - minden egyes napon vastag, tiszta szalma van a lovak alatt a nem_beton!! padozatú, alsó szegmensben is jól szellőző boxokban. A legelő hatalamas, a lovak jól tápláltak, de nem elhízottak. Ők nem csak prédikálnak az állatbarát lótartásról, hanem meg is valósítják. Tisztelem őket ezért és azért a nagyon nehéz és küzdelmes útért, amit felvállatak. Tény, hogy az élet megacélozta őket ezen az úton járva, de szándékuk jósága megkérdőjelezhetetlen.

Anita, nagyon drukkolk neked, hogy olyan állapotokat tudj kialakítani Boldogon, amik kielégítik a te magas igényeidet - mert tudom, hogy etéren nálad nincs hiányosság.

Ahogy Adrienne is mondta, mindképpen meg fogunk látogatni, hogy megnézzük saját szemünkkel is az állapotokat. Magam valószínűleg bejelntés nélkül is fogok arra járni, mert jobban hiszek azoknak az állapotoknak a mindannapi élethez való hasonlatosságában, mikor a gazda nem vár vendéget.

Barátsággal, Zsoldos Éva

wicza 2011.11.03. 21:11:28

:) ennél többet erre nem igazán tudok reagálni. Csak azt írtam le tárgyilagosan, amit saját szememmel láttam. Számomra az fontos, hogy az állatnak jó legyen, a többi hidegen hagy. Fenyegetéseken pedig csak mosolyogni tudok :)

Derűs napot,
Vica

Alonso05 2011.11.03. 21:46:31

Wicza! Mind amit leírt, egy kisebbfajta jól eladott regény kezdete is lehetne, ha... Az ilyen jól megfogalmazott és kikerekített mondatok helyett kb. 10 mondatban leírta volna a teljes valóságot. Nem tudom maguk felé milyen módi járja, valószínűleg aranylapáttal szedik fel minden szarás után a lovak alól a trágyát. Valószínűleg aranyvödörből aranyvizet isznak, aranyszénát esznek, aranyzabbal körítve. Mint látta, a tanyán nem csak lovak vannak. Nyúl, tehén, kutya, bárány, malac... Ha esetleg ebbe belegondol, akkor is ésszerű, hogy minden szarás után lapátolva van a lovak alól a trágya? NEM. Akkor meg? Ez nem egy pesti puccos "díjlovaglásos-versenyes kicicomázom a lovam" hely. Egy tanya. Feltűnt? Elhiheti, hogy a tulaj ellen semmi negatív indok nem szól, mert mindent megtesz a lovakért. Jobb, ha tőlem tudja... Nem légből kapott tévinfókat rebesgetek mint itt egy páran.

vilcsek 2011.11.03. 22:43:00

Na, Vica, ezt jól megkaptuk! De nem is csoda, mert mi olyan csodabogarak vagyunk, akik semmi puccosat nem találnak abban, ha az állatokat tisztán tartják egy tanyán,hiszen mi sem szeretnénk napokig a saját végtermékeinkkel társbérletben osztozni. Sajnálom, hogy kitilttattunk Boldogból, hátha kellemes csalódás ért volna bennünket, bár a fenti hozzászólások stílusából ítélve nem sok remény lenne rá.
Úgy, hogy a jövő hét végén fogjuk inkább az aranylapátunkat, aranyvödrünket és aranygereblyénket, és szedjük össze a lovaink alól az arany lócitromokat az aranylovardában, ahol szerencsére más szemléletmód uralkodik.
Addig is üdv: Adrienne

wicza 2011.11.03. 23:42:59

:))

Bárkinek aki elfogadhatónak tartja, hogy egy ló alatt akár csak egy napig ne legyen kitrágyázva és vastagon bealmolva alá, annak egy dolgot ajánlok. Zárja magára egy lovak számára készített beton padozatú box ajtaját és ne jöjjön onnan ki akár csak 24 óráig, semmi körülmények közt, se maga se a végtermékei. De csak annyi alom legyen ám a boxban, amennyit akkor és ott a saját szememmel láttam. Ürítsen maga alá, feküdjöna vékony szalmán, de akárcsak álljon rajta órákig. És akkor még nem is vettem azt számításba, hogy egy többszáz kilós állatnak a 9-12 m2-es box, kb akkora, mint egy 80 kg-s felnőtt férfinak egy 1*1 m-s "szoba".

alonso05@
köszönöm a bókot :)
Amit írtam, magam láttam, nem légből kapott. Az is biztos, hogy amíg olyan szerencsében volt részem, hogy a lovaimmal egy tanyán élhettem, addig nemigen telt el úgy nap, hogy amíg boxoltatva voltak, addig a boxot ki ne pucoltam volna, akármennyi időmbe is telt, majd mikor félrideg tartásba kerültek, akkor össze ne szedtem volna legalább az etetőjük körül, és a beállójukban a trágyát. Ez még akkor is így volt, mikor már 7 hónapos várandós voltam. Én nem szeretnék a saját kakimban ácsorogni, vagy arra feküdni. Szerintem a ló is megérdemel ennyit - minden nap. Soha életemben nem jártam "puccos, dijlovaglós, kicicomázom a lovam helyre lovagolni". TSZ-be jártam, és egyszerű lovasiskolába. A lovat, hamár kiszakítottuk természetes környzetéből, megilleti a leggondosabb tartás. Ez a minimum, amit az embernek meg kell tennie a lóért, hálából azért, amit a lovaknak köszönhet az ember.
Az Ön szemében ezek szerint nyilván puccosnak számít egy olyan hely, aminek a vezetője hozzám hasonlóan gondolkozik - számomra ez a minimum.

Mellesleg a szabadon tartott, születésétől általam nevelt, jól etetett, másfél éves csikóm csak annyira nyugodt, hogy épphogy csak a egyik fülével "hátranézett", mikor múlt héten a hátára ültettem a gyereket.

Mindenesetre holnap kimegyek az aranyszart tojó lovaimhoz, hátamra kapom a 9 hónapos porontyom és, ha a szükség úgy kivánja kezembe kapom az arany gereblét, az arany lapáttal és lovaglás helyett inkább takarítok. Biztos vagyok benne, hogy a gyermekem megtanulja, hogy lótulajdonosnak lenni nem csak annyit jelent, hogy szórakozásból felülünk a ló hátára, és "lemozgatjuk" az állatot.

Remélem holnap is derűs nap lesz :)

vilcsek 2011.11.04. 19:59:59

Kedves Anita, Alonso!
Már nem akartam többet írni ebben a témában, nem mintha megváltozott volna a véleményem arról, amit kifejtettem! Azonban kezd a levélváltásunk hasonlítani a magyar politikai hangulathoz, amiből viszont nekem van elegem. Sajnos egyre jobban eldurvul a levelek hangvétele, és én úgy gondolom, hogy ennek a vagdalkozásnak tényleg nincs értelme. Viszont hagy szóljak hozzád Anita, mivel téged ismerlek személyesen, Alonso személyiségéről pedig éppen eléggé árulkodik a stílusa ahhoz, hogy ne is akarjam megismerni. Az ő véleménye tehát hidegen hagy.
Az a hangnem viszont, ahogy te lerohantál bennünket, Vicát és engem, bevallom, leforrázott, s nem is méltó hozzád. Ezekre a fenyegetésekre úgy hiszem, egyikünk sem adott okot. Szeretném, ha tudnál róla, hogy nem azért nem kerültek fel a fotók a blogba, mert akkor beismernék az állatvédők, azaz jelen esetben Rédei Éváék a "túlkapásukat." Én beszéltem Évával, tolmácsoltam is a kérést. Ő megerősítette, hogy nem fotók vagy a bejelentő által elmondottak alapján írta a cikket,hanem a saját személyes helyszíni tapasztalatai alapján. Én ezt megcáfolni nem tudtam, nem is akartam, mert véleményem akkor amikor nálatok jártam, hasonló volt, még ha rád való tekintettel megtartottam is magamnak, azaz sehol sem publikáltam.
Vica és a bejelentő nyilván ugyanígy látta a helyzetet.
De ha nálatok valóban minden rendben van, mindenki olyan nagyon elégedett, ha megfelelőnek ítélitek a tanyán a lovak, az állatok tartását, és mind a négyen csupán benneteket akartunk lejáratni,ha pusztán az állatvédők rosszindulatú "kukacoskodásáról" van szó, akkor nincs semmi probléma, mert bárki, aki ott akarná tartani a lovát, vagy nálatok akarna lovagolni, nyilván személyesen fog ellátogatni és a döntésében az lesz az irányadó amit ott a saját szemével lát, nem pedig egy állatvédő fórumon folytatott vita, esetleg a kölcsönösen feltett fotók. Sőt. Lehet, hogy még önkéntelenül reklámot is csináltunk nektek, hiszen annyi a szenzációéhes ember manapság!
Sem Vica, sem pedig én nem fogunk a tanya környékén sündörögni fényképezőgéppel vagy anélkül, hogy elriasszuk a potenciális lovasaitokat! Az pedig, hogy Rédei Éva a Bottyan Equus Hungaria Alapítvány nevében milyen lépéseket kíván tenni, vagy tesz e egyáltalán, csak tőle függ. Abba én nem szólok bele se pro, se kontra. Ennyi még kikívánkozott belőlem mielőtt a magam részéről kiszállnék a ringből.

Üdvözlet nektek:
Adrienne

Alonso05 2011.11.04. 21:35:12

Köszönöm, kölcsönös! :-)

equusmenhely 2011.11.04. 21:48:15

A képek fent vannak, a Ti nyári képeiteket pedig tegyétek a saját honlapotokra.

wicza 2011.11.05. 09:36:13

Szép jó napot!

alonso@
Kezdem azt gyanítani, hogy te vagy a tanya vezetője. Az biztos, hogy valaki olyan vagy, aki napi rendszereséggel ismeri a tanya életét, aki dolgozik ott és rosszul esik neki, hogy kritizálják a munkáját. Az ember annyi állatot tartson, hogy mindegyiket egytől-egyig tiszteséggel el tudja látni.
Az itteni szócsatának valóban nincs sok értelme. Mi tudjuk mit láttunk a saját szemünkkel, ti tudjátok mit láttok ott nap, mint nap. Aki benne él valamiben, annak kevésbbé tűnnek fel a hibák, mint annak, aki külső szemlélőként látja azokat. Ettől a hiba még ott van. Amikor erre felhívják az ember figyelmét, akkor a szó pusztán a bocsánat-, és segítség kérésére való, nem a magyarázkodásra. Ilyenkor tenni kell, nem beszélni, vagy írni.

Mellesleg sehol nem írtam, hogy minden percben a ló, vagy bármely állat mögött kell állni és lesni mikor pottynat. Azt írtam, hogy MINDEN NAP takarítani kell - ha esik, ha fú, ha sár van, ha nincs, ha +40 Celsius fok van, ha -20.
A fenti képen látható ló patáival láthatóan igen régen nem foglalkozott körmölő - ugyanígy volt ez nyár elején is. Ha akár egy olyan ló van ott (márpedig szemmel láthatóan van), amelyik olyan állapotban van, mint a képen látható (ehhez kevés az akármilyen rossz látószög!), akkor igenis nem ok nélkül járt ott állatvédő. A tehenek nyár elején valóban jó állapotban voltak. Az is igaz, hogy az állataitok kezesek, tehát bántani nem bántják őket. A látott kecskék és birkák közt szintúgy volt nem egy, nem kettő, amely nyár elejei ottjártamkor kimondottan alultáplált volt. Ettől függetlenül, Anitára való tekintettel én is megtartottam magamnak ezen véleményem.

Szemmel láthatóan volt valaki, aki nem így tett és szólt az állatvédőknek. Köszönet neki ezért!

Derűs napot!

equusmenhely 2011.11.07. 20:15:08

@beatles:
Az állatvédők nem az emberekért vannak, hanem az állatokért! Nem kötelező lovat tartani! A mai világban nem az ember van rászorulva a lovakra, hanem a lovak az emberre. Bármely hihetetlen, de az állatvédők sokszor segítenek az embernek is, de ezt az adott helyzettől teszik függővé!

equusmenhely 2011.11.08. 20:30:39

@Honestly: Először is ne foglalkozzon az én gerincemmel, és felejtsék el a blogomat! Azon gondolkodjanak helyette, hogy decemberre mind a 16 lónak meglegyenek a lóútlevelei, és a 3 évente kötelező vérvételt bizonyító okmány!

equusmenhely 2011.11.10. 19:21:43

kedves boldogi, BOLDOG lovasok!
Tudjátok mit, mazsolázgattam az általatok küldött képek közül és fel is rakok párat. Hiszen ez a valóság.:) Azért annak örülök, hogy előkerültek a lópucoló szerszámok, ez már fél siker!:) A fotókat nézve előbb-utóbb biztos előkerülnek a lapátok is, és összeszeditek a rengetek lószart a karámból...:) És talán egy kovács is eltéved arra felétek...:)

lovas77 2011.11.10. 19:59:20

na hát ennél nagyobb bajod ne legyen, hogy teli van lósszarral a karám, ugyanis képzeld, a lovak maguktól rakták oda, tehát kinn vannak naphosszat! Hidd el, nem a lovászok lapátolják oda a boxokból .. :D :D :D nem szedjük össze, hiszen ez ékes cáfolata a blogbejegyzésednek, és igen, köszönöm, hogy kiraktad a képeket. Ok, köss bele a kötőfékbe. Ennél nagyobb bajod ne legyen. A lovaknak ugyanis semmi gondjuk. Lehet, hogy kötözve van az a kötőfék, de a lovat speciel egyátalán nem érdekli. Erre nem fog egyetlen hatóság sem rámozdulni.
(Ja, és teljesen felesleges letiltatni a komment opcióinkat... amint láthatod.)

Felicidad 2011.11.10. 21:23:41

Az első képnél mi ez a nagy igen? :D Mi van a lóval? A nagy büdös semmi, az van vele. A második képen a kötőfékkel? Problem? Nem bálamadzag, ha egyszer tanyán dolgozik, felismerhetné mi is az a bálamadzag ;) Nem az, hanem rendes kötőfék. Harmadik kép: Nem, egyáltalán nem nagy egyik ló fejére sem a kötőfék és nem szokták az állukat vakarni, hogy esetleg valami sérülés érné bármelyiket is. Ha nem tetszik, hoz másikat, ha már akkor állatvédő, hogy még a kötőfékbe is bele tud kötni. Végülis a kákán a csomó, az a legjobb. Nemde? Negyedik kép: Na, ebbe már nem tudott belekötni? :D Na, ugye ugye! Problem?

equusmenhely 2011.11.10. 22:12:46

Sziasztok boldogtalan lovasok, ezt bizonyos F.A.-nak magánban is elküldtem, de megosztom veletek is ezt a kis írást.:)
Szia F.A.!
Úgy jövök hozzá, hogy letöröljem a hülye dumátokat, mivel hogy a blog az enyém.:)
A MIÉRT-re a válasz, mert nem vagyok kíváncsi a beállított fotóitokra!
Nem szoktam félni, és felvállalom amit akkor és ott láttam! Mint észrevetted az első bejegyzéseiteket, a trágár szövegeteket nem töröltem, pont azért, hogy mindenki olvassa. Vagy gondolod annál a résznél kiesett a törlő gomb?! :)) Az én, illetve a Bottyán Equus Hungária hírnevén a boldogtalan boldogi lovasok nem igazán tudnak csorbát ejteni. Ahhoz kicsit kevesek vagytok.:) Biztos észrevetted, az általatok küldött képek közül is feltettem párat, mi a helyzet igazából??? Majd megtudod, ha itt lesz az ideje. :) Egyszerűen nem értem a gyenge agyatokkal nem tudtok olvasni a kommentek sorai között??? Hiszen még egy olyan személy is, aki "mellettetek áll" azt írta "igaz a lovak soványak"...:) Akkor most mi van?!:) Szánni való egy hülye brigád vagytok ti, és még finom voltam és nőies.:) Te is inkább fogd meg a lapátot, gereblyét, és szedd össze a lószart a karámból, mielőtt megkövesedik, és mielőtt bejön az esős idő, és a lovak csüdig állnak azon a talajon a saját kakájukban.... A bálamadzaggal toldott kötőfékes lovasoknak üzenem karira küldök nekik kötőféket!:))
Tudod végül is élvezem a veletek való szócsatát, hiszen ritkán van lehetőségem ilyen hülye és korlátolt emberekkel levelezni:)))
Válaszodat továbbra is várom,
Üdv:
"Állat-védő" :))
U.I.: Téged hogy is hívnak F.A.???
A fotók váltogatásával bizonyítást nyert, hogy annyit legalább MÁR elértem, hogy előkerültek a lópucoló szerszámok.:)) HURRRRRRÁÁÁÁ HURRRRÁÁÁ, csak így tovább!!!:)) XDXDXD

equusmenhely 2011.11.10. 22:13:16

Válaszaitokat várom :)

equusmenhely 2011.11.11. 13:10:37

2011. november 11. 6:12 F. A. írta, <felicidad@velvet.hu>:

"Állat-védő"!
A nagy-nagy MIÉRT kérdésemre az a válaszod, hogy nem vagy kíváncsi a beállított fotóimra? Neked az beállított fotó, hogy amikor megérkeztem a legelőre lefényképeztem a lovakat? Érdekes, ha neked ez a beállított fotó, valószínűleg nem egy a szótárunk. Az már beállított fotó, amit neked küldött a bizonyos hölgyemény, akitől a képeket kaptad. Ismétlem magam, felénk nem az a módi, hogy úgy örökítek meg képet a lovakról, hogy az oldalához odanyomom a fényképezőgépet. Szerintem Te sem tanultál fotósnak, mert hát a fene nagy hivatásod "állat-védő", vagy valami olyasmi lenne...
A gyenge elméről nem ejtenék vitát olyannal aki kitörli mások bejegyzéseit, mert "hülyeség", persze. Én meg most jöttem le a falvédőről, hogy ez az indok. :)
Nem olvastad a sorokat? Rajtam kívül voltak még egy páran, akik épp az ellenkezőjét bizonyítottál annak a szemétnek amit Te összeírtál? Akkor, most, hogy is vagyunk?
Tudod ez a "szánni való hülye" brigád lepucolja a lovakat és nem azzal törődik, hogy másokba bele kössön. Bár a kákán a csomó a legjobb nemde? Ahogy már a levelemben is megírtam.
Apropó kötőfék... Feltételezem a második kép alá címezted a bálamadzagos témát. Az neked hol bálamadzag? A harmadik képen lehet, hogy találsz, de a másodikon még elrejtve sem!

Hogy ki vagyok? Azt hiszem ez az egy amit csak rám tartozik, de a levelemben is odaírtam: Egy ismeretlen ismerős. A kommentem, amit kitöröltél (! igen, megint, amiben megköszöntem, hogy ott fent vannak a képek), a végén ott volt három karakter. Gondolom feltűnt: A05. Valami rémlik?

Várom válaszod,
A05

Ui.: Aki értelmetlen és trágár szöveget hozott össze, az mindenek előtt Te voltál. Az első ember aki elkezdett kurvázni. Ha már ott tartunk...

Ui2.: Mit gondolsz, ha letiltod a kommnentelést, hogy várod el, hogy válaszoljak? Hát gratulálok, ehez is, meg számos más dologhoz is.

A05!

Azt kezdem kapizsgálni az ismeretlen ismerős szövegedből, hogy mi lehet, hogy ismerjük egymást, talán jártál is nálunk.... Tudod akkor pláne egy pofátlan némber vagy, mert tudhatod, én nem csak kifelé beszélek, az elvárásaim őszinték a lovak tartási körülményeire vonatkozóan, melynek igyekszem hangot is adni. Mint állat-VÉDŐ elvárom a lótartóktól, hogy a lovakat hozzájuk méltó körülmények között tartsák, mint állat-VÉDŐ kötelezem őket a lovakra vonatkozó egészségügyi és állat jóléti rendeletek betartására. Fontosnak tartom, az egyedi jelölésre vonatkozó rendeletek betartását, reménykedve abban, hogy visszaszorítjuk mi, állatvédők a lovak hozzáértés nélküli felelőtlen szaporítását. Amikor Boldogon jártam, egy ammónia szagú, sötét, pókhálós istállót láttam. Visszagondolva, négy lóra emlékszem, kiknek fizikai állapota kielégítő volt. A többi sovány, ápolatlan, saját kakájából válogatta a megmaradt pár szál szalmát. És ezt a tényt semmi nem változtatja meg bennem, a szava hihetőségemet, akik ismernek, nem fogják megkérdőjelezni. Jártam már olyan lótartó helyen, ahol a lótól 50 méterre volt a zabos hordó és a széna, csak épp nem tették elé, és a ló éhen halt... (ha érdekel küldök róla fotókat is.....)
Azon gondolkoztam, még szerencse, hogy nem egyedül voltam, mert így biztos nem merülhet fel bennem az a kósza gondolat, hogy lehet nem is Boldogon jártam... Én nem ellenségként jöttem el Boldogról, de azzá tettetek. A tulajjal való beszélgetésünk is nyugodt hangvételű volt. Egy kicsit megsajnáltam, mivel azt mondta jelenleg nem áll túl jól anyagilag és ez sajnos látszik a lovain is. (persze akkor még nem tudtam, hogy bértartott lovak is vannak nála, de ez egy más téma lesz...) MIÉRT tart 16 lovat, (kérdeztem) Ő azt felelte: -Szereti őket! Ez igen szép válasz, mert jó hallani, mikor az emberek azt mondák szeretik a lovakat. Én úgy gondolom saját nyomorunkat nincs jogunk ráerőltetni az állatainkra! Nem tudom, ti vajon elgondolkoztatok már azon, mi lesz veletek, illetve lovaitokkal ha megöregszik, lesérül, hiszen benne van a pakliban, és többé nem lehet lovaglásra használni?! Majd keresitek Zakuszkás Andit, vagy engem, hogy be tudjuk e fogadni, mert ÍGY MÁR nem tudjátok utána fizetni a bértartást, vagy mehet a vágóhídra?! Tudniillik rengetek ilyen jellegű levelet kapok. Azt tanácsolom nektek, üljetek be közösen abba az ominózus sarokba, és gondolkodjatok el ezeken a dolgokon, mielőtt engem, vagy netalán más állatvédőket "kákán is csomótkerső" állatnak tituláltok megszólításként... Persze végül is nem is bánom igazán ezt a fajta titulust, mert tudom, hogy az állatok mennyivel különbek, mint néhány emberek, és ok nélkül nem igazán bántják egymást!
Üdv: "Állat-védő"
U.I.: A tehénkéről is kérnék egy pár fotót, ha lehetséges, úgy hiányzik a blogomról egy-két tehénke fotója...:)
Amúgy nem is értem nálad mit jelent a LEGELŐ fogalma, legalábbis az általad küldött fotók alapján... Valószínűleg tényleg nem egy az értelmező szótárunk....:))
Igen, igen van fogalmam a marhakötélről, a Montiféle kötőfékről, stb, stb, és a két lovon látható bálamadzgos magyaros mentalitású megoldásról, nézd meg jobban a fotóidon...:))
Várom válaszod, látod milyen ügyesen feltalálod magad a tiltás ellenére is?:))

lovas77 2011.11.11. 15:17:38

@equusmenhely: utolsó leveled, bár nem nekem címezted - ismét teli van fikciókkal, feltételezésekkel, akár a blogbejegyzésed. Pontosítanék néhány találgatást: ott bértartott ló nincs.
Másrészt: nem először teszem fel ezt a kérdést: mit fogsz tenni, ha dec-ig nem lesznek meg a lovak papirjai?
Harmadrészt: ezt is kérdeztem már és nem válaszoltál: ha a tulajdonossal kultúrált módon megbeszéltél mindent, és békében váltatok el mndkettőtök megnyugvására és megegyezéssl, akkor minel kellett ezt a rossz szájízt keltő, rágalmazó, hitelrontó blogbejegyzést közzé tenned ilyen forműban, ahogy megtetted, belekeverve a tulajdonos családját is?
Utoljára: ezek után még te mondod, hogy mi tettünk ellenségünké? Aki itt joggal és okkal háborodott fel, az eleinte NEM te voltál.

Felicidad5 2011.11.11. 17:36:02

Persze hát, hogyne. Rágalmazz meg azzal is, hogy egy pofátlan némber vagyok aki ott járt a tanyátokon. Odaírtam, hogy A05. Ebből nem jött le véletlen, hogy az előző felhasználónevemről beszéltem, "Alonso05"-ről? ESETLEG.
A másik dolog: Látom tudsz normális hangvételben is írni, és nem tűzdeled tele a mondanivalódat XD-kel és illetsz meg minket, a szánni való hülye bandát gúnyos megjegyzésekkel.
Apropó kötőfék: NEM! Nem érted meg, hogy az a kötőfék nem bálamadzagból van? Az egyik rendes, normális, hivatalos lovas boltból (Pestről, ha már mindennek a részletébe belemegyünk) lett véve. Rendes, csomózott kötőfék.
... Nem tudok egyszerűen a balgaságaidra mit írni. Olyan szedett-vetett hülyeségek ISMÉT, amik még véletlen sem tartoznak a témához. Egy szikrányit sem. Másra meg már nem is írok, úgyis belekötsz.
És apropó belekötés: NEM! NEM kapsz a tehenekről képet, ha annyira kéne, csináld magad dolog van. De hogy én mégegyszer képet küldjek, az már nem fog működni. Hogy majd utána azt hallgassam, hogy gúnyolod, hogyan kötsz bele?! :D Na, azt már nem.

equusmenhely 2011.11.11. 20:38:56

Kedves boldogiak!:)
Ha én írok, MINDENKINEK írok közületek, jó? Jó. Tőmondatokba szedtem az utolsó két bejegyzésre a válaszaimat. Nem szoktam találgatni, tutira megyek. Én semmit nem teszek ha nem lesznek meg a papírok, amiket kértem, Ti fogtok fizetni büntit.:) Ajánlom, az ezekre vonatkozó rendeletek mélyreható tanulmányozását! A meglévő rossz hitelen is lehet rontani, főleg ha van rá ok. Nem kevertem bele a családját, csak egy hasonlatot tettem. Hát pedig szomorú vagyok, hogy nem jártál nálunk, te kis huncut "ismeretlen ismerős", hiába bújkáltál a 05, meg az Alonso mögé, hány letiltás után jelentkezel be 007es ügynökként?XD Látod fel vagy háborodva, pedig utolsó írásomban megdicsértelek, hogy milyen rafkós vagy, hogy a tiltások ellenére mindig megoldod, hogy tudj ide írni.:) Ne csináld, hogy a balgaságaimra nem tudsz mit írni, írjál te is balgaságokat, hisz eddig is ezt tetted.:) Szomorú vagyok, hogy nem kapok a tehénkékről képet, pedig ha emlékezetem nem csal, rajtuk is lenne mit mutogatni, főleg ha befestenétek lilára..... Tudjátok a lópucolószerszámok napi használata kötelező!!!:) HAJRÁ HAJRÁ! :)

Felicidad5 2011.11.11. 21:38:36

Szűz Mária, Szent József! Ne haragudj, de ez már nagyon nagy butaság amit összeírsz. De elmagyarázom mi a szituáció: regisztráltam Alonso05 néven. Letiltottad. Regisztráltam Alonso05. néven, azt is letiltottad. Regisztráltam Felicidad néven, azt is letiltottad. Újból regisztráltam, Felicidad5 néven. Nem bújkálok senki mögé, mert én vagyok Alonso05, de ezt is hiába magyarázom, leleményes tudásod alapján úgysem hiszed el, és ebbe is biztos bele vittem valami rafkót, mint mindenbe, igaz? :) Örülök, hogy jobban tudod a saját dolgaimat mint én magam. Hidd el, én is örülök, hogy nem jártam nálatok. :) De ez már más téma, vissza az eredetihez...
Nem volt elég ugye, hogy elkezdted cseszegetni a lovakat? Belekötöttél a helybe, belekötöttél abba, hogy hogyan néznek ki, belekötöttél a lószarba is. De ez nem volt elég, úgy gondoltad jó dolgodba nem tudsz mit csinálni, belekötsz a kötőfékbe és most jönnek a tehenek. Mit láttál rajtuk? Csak nem azt, hogy teljesen egészséges és kövér az összes?
Na tényleg? Elhiheted, nem idegenek a lópucoló szerszámok. ;)

A tulaj 2011.11.11. 23:25:58

Kedves, hölgyem Jánosi Imre vagyok a tanya tulajdonosa, önök több mint két hete levelezgetnek a tanyámról a lovaimról,és lassan a tanyán lévő összes állatról.Nagyon sokat gondolkodtam,hogy egy ilyen kommunikációba beszáljak-e.Itt az elején szeretném leszögezni, hogy a gondolataim amit itt leírok és önökkel megosztok azt senkinek a számára nem sértegetésnek szánom.Nyolc éves korom óta élek lovak között ami azt jelenti,hogy néhány évvel több mint harminc éve,én nem szeretném azt hangoztatni magamról, hogy ezért mindent tudok a lovakról vagy a lovakkal kapcsolatos dolgokról.De higgye el nekem ennyi év alatt annyit megtanultam hogy mik azok az alapdolgok amiket megkell, hogy tegyek.Igen ahogy azt ön is leírta én is úgygondolom nemváltunk el egymástól rossz szájízzel.De már ne is haragudjon ön másnap írt egy cikket amit őszintén mondva a magam részéről sértőnek tartom és ezúton elutasítok.Jó hiszeműen beengedtem a tanyámra megnézte az istállót az önnel érkező úr megnézte a padláson tartott takarmányt ön ezt nemtette meg az úr azt állította,hogy az ott lévő takarmány ennyi lónak egy hétre elég arra a padlásra 3000 db kisbálás széna fér el.Igen a padlás az idei szárazság miatt sajnos nemtelt meg de azért így is 1000-1200 bála van fent,ezen kívül a tanya hátsó részén 220 körbála van kazalba rakva illetve mellette lezsártépőzött kukoricaszár bálázva,szálasan összerakott szénakazal illetve 240 körbála szalma kazalban és 570 kisbálás zabszalma de mivel önök odáig nemmentek így ezt nemlátták pedig odafelé menet megnézhették volna a birkákat a teheneket a bikát és az emut is.De önök az istálló túlsó végén sarkon fordultak és a lovak papírja után érdeklődve vissza mentünk ahhoz a kis faházhoz ahol én ezeket tartom megmutattam önöknek az összes ló oltási könyvét megmutattam a 2006-os véreredményt mivel a következő véreredmény nem hozzám érkezett hanem az állatorvoshoz megadtam önnek a doktor úr telefonszámat amin megtudta volna hogy valóban van-e következő véreredmény hamár az én szavamnak nem hitt.Nemtudom ezek után mivel önöknek semmi féle jogosultságuk nemvolt arra hogy ezeket ellenőrizzék ugyanis tudomásom szerint egy civil szervezet sem hatóság ennek ellenére én úgygondolom jóhiszeműen a betekintést önöknek engedélyeztem.Ennek ellenére másnap egy rosszindulatú cikket olvastam.Az,hogy ön hasonlatnak nevezi amit a gyerekeimről írt ez csak az ön szemszögéből hasonlat az én számomra ez fájó és sértő.Ha a munkámat kritika éri az nemszokott sérteni ugyanis úgygondolom,hogy a kritika felnyissa a szemem az esetleges hibákra.Énis csak egy ember vagyok és nem állítom magamról,hogy tökéletes de azt határozottan visszautasítom,hogy állatkínzó vagyok.Azért dolgoztam eddigi életemben hogy olyan helyen lakjak ahol most lakom.Igen énis egyet értek azzal a gondolatával hogy az állatok külömbek mint némelyik ember igaz ők nem gondolkodnak ösztönből cselekszenek de semmi féle képpen nemtörnek egymás életére.Hát én pont ezért szeretek köztük élni.De sajnos nekem nincsennek önkénteseim én akárhiszi akár nem egyedül teremtem meg nekik és a családomnak is a betevő falatot.Egyedül kaszálok,sodrok,bálázok egy harmincéves mtz-vel és úgygondolom,hogy a családom nem szárazkenyeret eszik és az állataimnak is ugyanúgy jut normális és megfelelő mennyiségű ennivaló.Írhatnák énis éjjel nappal bizonygatva hogy nekem van igazam de ezt az én időm nem engedi.Írhatnák higgye el történeteket amik velem és a lóval kapcsolatos. Mentettem meg olyan lovat amiről ellés után még az állatorvos is lemondott és csak a kitartás és a józan paraszt ész segített.De nem történeteket akarok írni csak mielőtt a fent leírtak alapján ítélnének meg emberek járjonak utánna hogy kifelett mondanak ítéletet.Végezetül hogy tudja ön többnyire az idejáró tizenévesekkel állt össze vitázni akik nekem elhiheti igenis szeretik a lovakat mert az én szememben aki szélben,esőben,40-50 centis hóban képes közel 3 km-t biciklivel megtenni csak azért hogy sokszor tíz tizenöt percet lóval tölthessen és nemazért hogy ráüljön hanem megsimogassa és vele legyen.Hát ők biztos szeretik a lovat!Ha ők olyat is írtak amit nem kellett volna nézze el nekik ők még lázadó tizenévesek az ő szemükben az általuk nagyon szeretett állatokat tünteti fel rossz színben.Abban viszont, mivel majdnem minden naposak higgye el, őnekik nagyobb rálátásuk van a dolgokra mint önnek az egyszeri negyedóra után.S legvégül mivel ön a találkozásunk végén azt mondta hogy gondolkodjak el azon hogy milesz ha esetlegesen elkoboztatja a lovaimat a válaszom annyi ezek után kérném önt arra, hogy a tanyára mivel a tábla is kivan téve, csak az én külön engedélyemmel jöjjön.De sajnos ezek után őszintén mondom, hogy nem szivesen látom itt ezért, önnek a belépést nem engedélyezem!A hatóság amivel ön fenyegetőzött úgy gondolom csalódni fog mert nem azt fogja tapasztalni amit ön ezen a blogon állított.Remélem úgyahogy azt az elején írtam nem sértettem meg senkit ha igen attól elnézést kérek.
Üdvözlettel:Jánosi Imre a tanya tulajdonosa.
U.i."Boldog lovasok"kérlek titeket hogy ezentúl ne reagáljatok semmi féle írásra azt az időt is amit erre szánnátok töltsétek a lovakkal!
Köszönöm

wicza 2011.11.12. 08:50:27

Pusztán a tényszerűség kedvéért, a bálamadzagos kötőfékkel kapcsolatban. Nyilvánvaló, hogy nem a csomózott kötőfékről volt szó, hanem ugynazon a képen, a másik lovon lévő kötőfékről, amelyen bálamadzaggal van helyettesítve a kötőfék elszakadt pántja.

Minden pártosság nélkül annyira azon dukkolok, hogy úgy legyen, ahogy a lovaknak jó. Mert, ha úgy van, hogy a lovakank jó, hogy jó gazda módjára törődnek velük, akkor teljesen mindegy, ki mit mond/ír. Azt hiszem ezzel minden állatvédő így van - az állat érdeke az első.
Őszintén sajnálom, hogy fenyegetések közepette ki lettem tiltva Boldogról, mert így nincs lehetőségem arra, hogy meglássam azokat a változásokat, melyek után valóban jó lesz ott a lovaknak. Az eddigi saját tapasztaltaim - nem az itt olvasottak - alapján azt gondolom, hogy bőven van mit tenni a boldogi lovak jóllétéért.

Kedves Imre, - tegezleg, mert a személyes beszélgetésünkkor is tegeződtünk, és illem alapján is megtehetem - igenis vannak önkénteseid! Éppenhogy azok a fiatal lovasok, akik kijárnak, mert szeretik a lovakat. Kérj tőlük segítséget! Segíts magadon, Isten is megsegít! Kérd meg őket, hogy mivel te nem bírod anyagilag, energiával, emberlétszámmla, ezért segítsenek neked a lovak gondozásában. Szervezzetek hetente egy napot, amikor összejön a bigád és kitakarítjátok a karám/legelőt - aztán csináltok egy jó bográcsolát, kemencézést (felteszem ilyen közösségi programokat múgy is csináltok, hiszen megvannak nálatok ehhez az eszközök). Nem kell mindig mindenkienk, vagy mindig ugyanazoknak a lovasoknak ott lenniük. Már alkalmanként 5-6 ember is csodákra képes. Persze az első alakolom elég melós lesz, de utána heti rendszereséggel csinálva, csapatban dolgozva pikk-pakk megvan - tapasztalatból mondom. Ez jó lenne a lovaknak, a gyerekeknek se ártana és a legelő is újjáéledne :) Ha esetleg felosztanátok két részre a legelőt (mivel a mérete alapján meg lehetne tenni), akkor még az is megtörténhetne, hogy tényleg legelő lenne :) Igaz, így kisebb helyen lennének a lovak, de a fű kárpótolná őket ezért :). Ugyanígy meglepő gyorsasággal ki lehetne pókhálótlanítani az istállót is. Azt hiszem , amiket itt leírtam, biztos nem újdonságok számodra, tekintve, hogy hozzám hasonlatosan, közel 30 éve lovazol. Magyar embernek sokszor nehéz a segítség kérése.

Imre, remélem eljutnak hozzád a gondoltaim és nyitott fülekre találnak - amit leírtál fentebb magadról, azok alapján nem lehet másként.

Jó lapátolást és pókhálózást! :)

Derűs napot!
Zsoldos Éva (Vica)

equusmenhely 2011.11.12. 21:24:28

@A tulaj: Kedves Jánosi Imre!
Levelét olvasva majdnem meghatódtam, de mégsem tettem. Ellenben jó érzés volt egy kultúráltabb hangvitelben íródott levelet olvasni ebben a témában. Nem igazán szoktam gondolkozni azon, hogy emberek megsértődnek e, vagy sem, amikor olyan dolgokat kérek számon, melyek ellenkeznek az elveimmel. Amit leírtam az az volt, amit ott, és akkor láttam. Vajon melyik részét utasítja el írásomnak?! Azt, hogy a lovak a délutáni órákban még mindig a saját kakájukban álltak bent a sötét istállóban mindenféle alom nélkül?! Vagy azt, hogy nagy részük sovány, alultáplált?! Vagy azt, hogy egy szál széna nem volt előttük?! Vagy azt, hogy mocskosak, ápolatlanok, és gondozatlan patájúak voltak?! Vagy a szárazkenyér hasonlatot?! Jó, ezért elnézését kérem, ez nem volt szándékos, nem olyan megfontolásból írtam, ahogy azt Ön értelmezte, vagy értelmezni akarta… De kérdem én, és ott is megkérdeztem, hogy miért tart ennyi lovat, ha nem győzi a velük való foglalkozást??? Én már csak tudom mit jelent a velük való munka, hiszen állatotthonunkban 43 ló él jelenleg, és 31 kutya!!! Nincs joga az embernek saját „szegénységét” rákényszeríteni a tulajdonában lévő állatokra. A takarmány mennyiségével kapcsolatban annyi a hozzáfűzni valóm, hogy az elmúlt évek során jártam olyan helyen, ahol a lovaktól alig pár méterre volt a takarmány, és egyikük mégis éhen halt, mire jött a segítség… És ha jól emlékszem azt mondta, hogy a hátul tartott takarmány nem az Öné… Ha abban a világban élne, amelyikben én, és szinte nap, mint nap látna borzasztó körülmények között szenvedni és éhen halni állatokat, nem lenne ennyire önérzetes a témával kapcsolatban! Tehát lehet, hogy telis tele volt a terület takarmánnyal, a tény az tény marad, az Ön által tartott lovak nagy része sovány, alultáplált! Nem mondtam Önre azt, hogy állatkínzó, hiszen nem is ez volt a bejelentő panasza sem! De végül is, ha valaki nem jó gazda módjára gondoskodik állatairól, az is kimerítheti az állatkínzás fogalmát. Egyetértek a józan paraszti ész fogalmával, hiszen én magam is parasztszármazású ember vagyok (remélem a szó nemes értelmében). Az viszont biztos gyermekkoromból nem emlékszem sovány lovakra, és ammónia bűzős istállóra. A parasztembernek szinte egyetlen értéke volt a ló, melyet meg is becsült, mert tudta, ha nem azt teszi, holnap ő húzza az ekét. Ma már nincs értéke a lovaknak, csak úgy vannak, sok esetben istállókban sínylődnek. Nem ítéletet mondtam, hanem véleményt!! Demokratikus országban élünk, és ezt a tényt magánemberként is elmondom, nem mint állatvédő! Tudomásom szerint az Ön lótartásával kapcsolatban nem csak én mondtam negatív véleményt az elmúlt évek alatt, azt hogy Ön mennyit dolgozik senkit nem érdekel, hisz ÉN IS, ÉS MÁS IS EZT TESZI! Mindenki örül a mai világban, ha kenyeret tud tenni a családja asztalára, de nincstelenségének nem válik áldozatává más élőlény. Kedves Imre! Maradjunk annál a száraz ténynél, ha az állatvédők bejelentést kapnak állatkínzás gyanúja miatt, Önnek és másnak is kötelessége beengedni, akármilyen tábla van kitéve, természetesen rendőri kísérettel! Én nem fogok az Ön állatorvosával kommunikálni a 16 ló egyedi jelölésével kapcsolatban, melyre vonatkozó paragrafust itt írom, melyet általában csak az állatvédők ismernek, és tartanak be: 29/2000.(VI.9.)FVM rendelet. Vagy a 3 évente kötelező vérvételt igazoló okmányok miatt, melyet szintén rendelet szabályoz, bocsánat, ezt most fejből nem tudom. Mert erre is megvannak a megfelelő hatóságok. Ezt Önnek is tudnia kell, hiszen „józan paraszti ésszel” tart 16 lovat! Utolsó mondataiból idézek, és úgy érzem, máris megérte, hogy Boldogon jártam. miszerint a hatóság csalódni fog, mert nem azt fogja tapasztalni amit én akkor, ott láttam… Ez már részemre fél siker! Úgy érzem, amikor elváltunk, én csak olyat kértem Öntől, aminek természetesnek kellene lennie egy több, mint 30éve lovak között élő embernek, ki azt mondja a lovairól, hogy szereti őket, mert nem mindegy, hogy hogyan szeretjük őket!
Üdvözlettel: Rédei Éva Bottyán Equus

U.I.: A lázadó kamasz boldog lovasoknak üzenem, az írás helyett ezután is forgassák a villát, lapátot, lópucoló szerszámot, hiszen ez a bevezető a lovas életbe!

lovas77 2011.11.12. 23:54:39

Na mostmár tényleg mehetsz a saját portádra és felejtsd el a Boldogi lovakat, embereket. A takarmány valóban nem a tulajé, hanem az állataié. Ha végignéztél több állatot - ahogy írtad - éhen halni, szenvedni, akkor miért nem végzed a munkádat OTT, AHOL kellene? Itt minden ló egyformán kap enni, és KAP enni! Alkati kérdés, melyiknek hogy dolgozza fel a szervezete, mennyire van munkában, avagy már teszem azt, idősebb és kímélve van. De ez nem rád tartozik. Szeresd továbbra is a lovaidat, ugy, ahogy eddig, mi is intézzük a saját dolgunkat, ugy, ahogy ezidáig is jó volt, és ezután is jó lesz. (az, hogy ez neked megfelel-e avagy sem, arra magasról...)
Fejezzük be végre ezt az értelmetlen kommunikációt, és törődjön mindenki a saját dolgával. Részemről a továbbiakban teszek rá, hogy mit hogy gondoltok, te is és az önkénteseid is, hogy mire költitek az 1%-okat, de az biztos, hogy a következő évben az enyémet már nem kapjátok meg. Oda menjetek, ahol baj van, hogy ne kelljen még egyszer végignézned egy ló, egy állat pusztulását, de ahol ilyet látsz, az a hely NEM Boldog lesz, nem is volt az, és nem is lesz soha. Szóval mehettek ahova akartok. A lóparadicsomba is felőlem. A soha viszont nem látásra.

vilcsek 2011.11.13. 08:44:38

Anita, ha jól sejtem, te futsz most "Lovas 77" néven! (???)
Ahogy olvasom a soraidat, az a mondás jut eszembe, hogy "Aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók! )Sajnálom, hogy nem te húztad felfelé azt a helyet, amiről idén tavasszal nekem is Vicához és Évához hasonló lesúlytó véleményem alakult ki sajnos, csak az irántad való lojalitásból nem én voltam az, aki az állatvédők figyelmét felhívta rá. Lehet, hogy hiba volt. Akkor már tavasszal megkezdődött volna a rendrakás és a nyergek pucolása mellett jutott volna idő az istálló rendbetételére is, bár ki tudja. Csak Vicának és neked írtam akkor, mert annyira megütköztem azon, amit láttunk, főként, mert tényleg bíztam benne, hogy Vica két csikójának jó helyet találunk majd Boldogban.Aztán amikor ott jártam, már tudtam, hogy egy biztos, oda nem visszük a lovakat. A legszomorúbb az,hogy mint a tulajdonos írásából megtudtam, a fórumon kommentálók főként tizenéves "lázadó" kamaszok, s nekik, ezek szerint ez az állattartás megfelelő. Ezt a példát látják! A Felicidad5-ként ismét megszólalónak pedig üzenem, hogy pedig bizony ha elmenne az őrbottyáni lómenhelyre, akkor legalább megtapasztalná, hogy mit jelent a kultúrált állattartás. S félreértések végett az istállót ott sem önkéntesek takarítják, hanem a család és a jelenlegi egy alkalmazottjuk. Mert lehet, hogy meglepő, de a lócitromokat ott is a lovak tették oda, de a lovak nem fogják onnan kihordani, így aztán megteszik ők, a család. Bizony! Lehet lamentálni, magyarázkodni, de ehelyett erős, fiatal karotokkal fogjátok a lapátot és tegyétek rendbe a lovaitok környezetét. Ne az állatvédők, vagy a hatósági ellenőrzés miatt, egyszerűen a lovakért és önmagatokért. Egyébként pedig az, hogy egy szerencsétlen kehes lovat egy húgyszagtól gőzölgő istállóba zárnak (ezt láttam tavasszal) csakúgy mint egy kutyust a saját több hetes ürüléke társaságában, az már kimeríti az állatkínzás fogalmát bármennyire is nem tetsztik nektek a kritika. Az a szerencsétlen kis állat sírva könyörgött, hogy engedjük ki a börtönéből. Nem is értettem akkor sem, hogy miért zárták oda??? Ha ti ezt rendbenlevőnek találjátok, az a ti igénytelenségeteket bizoyítja, nem pedig a mi kukacoskodásunkat. Persze legegyszerűbb védekezés a támadás!
Rédei Évinek pedig üzenem, hogy vegyen erőt magán és ne kommentálja ezeket a szánalmas megjegyzéseket. Teljesen felesleges, úgyis süket fülekre talál, olyan, mintha WC kagylóba halózna. Valóban van éppen elég szerencsétlen sorsú állat aki a segítségükre vár. A boldogiak pedig legyenek boldogok. Csak a lovakat sajnálom!

Üdv. Adrienne
süti beállítások módosítása